Een duurzame uitvaart is niet alleen iets voor mensen die zeer begaan zijn met het milieu. Uit onderzoek blijkt dat een vijfde van alle mensen zou kiezen voor een duurzame uitvaart, als deze optie veelvuldig wordt aangeboden. Gelukkig is een duurzame uitvaart steeds vaker een haalbare optie. Tegenwoordig komen er steeds meer duurzame initiatieven bij. Een van deze initiatieven is een doodskist van schimmel. Deze kist bestaat niet uit hout, maar uit mycelium.
Een doodskist van schimmel is precies wat u denkt dat het is: een kist die niet van hout is gemaakt, maar van materialen uit de natuur. Om precies te zijn: van mycelium. Dat is een netwerk van schimmeldraden. Onder de grond groeien schimmels door in complexe, fijndradige structuren. Het neutraliseert allerlei giftige stoffen en geeft een gezonde voedingsbodem aan bijvoorbeeld paddenstoelen. Dit materiaal is ook ingezet in onder meer Tsjernobyl om de radioactieve straling op te ruimen en de grond te saneren. Daarnaast gebruiken veel boeren het ook om het land weer gezond te maken.
Van dit materiaal maakt een fabrikant een kist. De kist ziet er qua vorm precies uit zoals u gewend bent van de traditionele kist. De kleur zelf is wel anders: wit, met hier en daar wat verkleuringen. Kijkt u alleen naar het uiterlijk, dan doet het denken aan piepschuim.
Een schimmel doodskist heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat het milieuvriendelijk is. Schimmels komen voor in de vrije natuur. Zodra de kist is vergaan, wordt het weer onderdeel van de natuur. De schimmels van de kist ruimen het lichaam op. Op die manier vergaat het lichaam binnen twee tot drie jaar.
Wie kiest voor een traditionele kist, staat er vaak niet bij stil dat u daarmee de grond vervuilt. Er blijven metalen, oliën en microplastics achter. Gelakt hout of synthetische kleding blijft nog langer achter in de grond. Kiest u voor een doodskist van schimmel, dan blijft er vrijwel niets achter in de grond. Zowel de kist als het lichaam wordt onderdeel van de natuur.
De belangrijkste uitvinding op dit gebied is de Living Cocoon. Deze is bedacht door Bob Hendrikx. Deze kist heet zo, omdat het materiaal waarvan de kist is gemaakt levende organismen zijn. U wordt dus begraven in een levende doodskist. Het idee van Hendrikx was oorspronkelijk om een huis van schimmel te bouwen. Bij toeval ontdekte hij dat dit ook een prima doodskist zou kunnen zijn. Hij stapte met het idee naar de uitvaartbranche. Met enkele aanpassingen aan de kist, zag de uitvaartbranche er wel wat in.
Inmiddels zijn er meer dan 50 mensen begraven in de Living Cocoon. Na twee tot drie jaar is deze kist helemaal vergaan. Het wordt dan compost. Doordat schimmels onderdeel zijn van de natuur, vergaat de kist op een natuurlijke manier. Bovendien dragen de schimmels bij aan de biodiversiteit.
Een eenvoudige kist bestaat uit hout. Om hout te kunnen maken, moeten bomen worden gekapt. Om een begraafplaats te maken, rooien gemeenten bomen. Door juist te kiezen voor een levende kist, helpt u de natuur een handje. Deze kist is zeer geschikt voor een natuurbegraafplaats. Duurzaamheid en de dood gaan op deze manier hand in hand.
Het past bij mensen die zich ook bij leven om de natuur en het milieu hebben bekommerd. Het is logisch dat u dan ook een duurzaam afscheid wilt. En dat u iets wilt doen om de wereld voor de nabestaanden goed achter te laten. Wie dit belangrijk vindt, zou een schimmel doodskist kunnen overwegen.
Een Living Cocoon kost via Uitvaartland slechts 1495 euro. Een Living Cocoon is duurder dan een gewone doodskist, maar u kiest daarmee wel voor een milieuvriendelijk alternatief.
De Living Cocoon gaat ongeveer 45 dagen mee. In deze tijd groeit de kist weer samen met de natuur. Oftewel: de kist vergaat. Het duurt langer voordat de schimmels ook het lichaam bereiken.
Het fabriceren van een doodskist van schimmel gebeurt zonder CO2-uitstoot. Daarnaast blijven er geen vervuilende delen achter in de natuur als de kist is vergaan. Dit in tegenstelling tot een klassieke kist, waarbij vaak metalen, oliën en microplastics in de grond achterblijven.
Mycelium is een netwerk van schimmeldraden. Deze groeit onder de grond. Hieruit groeien bijvoorbeeld paddenstoelen. Ze zijn nuttig, want ze breken organisch materiaal af en stellen de bouwstenen weer ter beschikking aan het ecosysteem. Daarmee draagt het bij aan de biodiversiteit.
Ja, een doodskist van schimmel is toegestaan bij een uitvaart. Deze kist is goedgekeurd door uitvaartondernemers. Wie de natuur een laatste eer wil bewijzen, kan dat doen door te kiezen voor bijvoorbeeld een Living Cocoon.
Een gemiddelde uitvaart kost al snel 7.500 euro. Regelt u een uitvaart via Uitvaartland.nl dan bent u duizenden euro’s goedkoper uit en krijgt u dezelfde kwaliteit. We bieden hoogwaardige uitvaartdiensten en producten tegen scherpe tarieven.
We begrijpen dat families op ons vertrouwen tijdens moeilijke tijden. Daarom bieden we 24/7 telefonische ondersteuning en begeleiding via tel:072-7100093. Ons team staat altijd klaar om te helpen en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
Bij Uitvaartland.nl begrijpen we het belang van gratis verzending en snelheid tijdens een uitvaart. We zorgen ervoor dat alles volgens planning verloopt en dat alle producten en diensten op tijd worden geleverd.
Uitvaartland
De Friese Poort 106
1823 BT Alkmaar
KVK: 70310629
Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Cookievoorkeuren aanpassen | Disclaimer | Beoordeling door klanten: 4,9 / 5 | 23 reviews