Zoeken

Doodskisten van paddenstoelen

Een biologisch afbreekbare kist: een doodskist van paddenstoelen

Voor onze dood staan we voor een belangrijke keuze: willen we afval of compost worden? Wie kiest voor een traditionele uitvaart, kiest ervoor om afval te worden. Kiest u voor een doodskist van paddenstoelen, dan kiest u ervoor om compost te worden. Ons lichaam als compost kan bijzonder nuttig zijn voor de biodiversiteit in eigen land. U helpt de natuur een handje.

Wat is een doodskist van paddenstoelen?

Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden voor het kiezen van een doodskist, dan alleen de traditionele houten kist. Zo kunt u ook kiezen voor een kist van paddenstoelen. Deze kist is biologisch afbreekbaar en bestaat uit een ondergronds wortelnetwerk. Dit noemen we ‘mycelium’. Omdat de doodskist bestaat uit levend materiaal, noemen we het ‘de levende doodskist’.

Milieubewuste mensen maken een goede keuze met deze doodskist. Mycelium zet namelijk organisch materiaal en schadelijke stoffen om in vruchtbare plantenvoeding. Het is een actief organisme dat dode stoffen opeet en omzet in vruchtbare compost.

Mycelium als bodemverbeteraar

Mycelium is een bodemverbeteraar. De paddenstoelen zijn in staat om de gifstoffen uit ons lichaam te halen. Daarnaast neutraliseert het ook de gifstoffen uit de bodem. Het ondergrondse wortelnetwerk helpt met haar aanwezigheid ook de bodem. Het zorgt voor meer biodiversiteit.

Eerlijk is eerlijk: je kiest niet voor een dergelijke kist omdat deze er prachtig uitziet. De functie gaat voor de schoonheid ervan. De schoonheid zit in de milieubewuste keuze, niet in het ontwerp. De bedenker ervan wijst er dan ook op dat de aandacht vooral naar het materiaal uitgaat.

doodskist van paddenstoelen
Geschikt voor natuurbegraven

Een kist van paddenstoelen is milieubewust

Voor een traditionele kist is hout nodig. Dit hout is afkomstig van een boom, die soms wel 20 jaar in een bos heeft gestaan. Hout doet er langer over om af te breken dan biologisch materiaal. De natuur neemt een kist van paddenstoelen binnen anderhalve maand op. Daarna leeft het verder in de natuur. Het lichaam zelf verdwijnt ook in de natuur.

Een extra optie is een open kist. Ook wel een opbaarplank genoemd. Hierop ligt de overledene gewikkeld in een duurzame lijkwade van textiel. De natuur neemt ook dit product volledig op. Op die manier ondervindt het milieu geen schade van de uitvaart. Niet van de kist en niet van de wade.

Duurzame productie

De productie van doodskisten van paddenstoelen gebeurt met lokale ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan hennep en mos. Dat groeit gewoon in Nederland. Er is geen energie nodig om de kist te produceren. Gaat de kist de grond in, dan duurt het 45 dagen tot deze is omgezet in compost. De kist wordt één met de natuur, evenals de overledene in de kist. Overigens doet het lichaam iets langer over het composteren.

Met een duurzame doodskist maakt u na de dood nog een positieve impact. De doodskist verbetert de natuur. Doordat er bij het productieproces geen energie nodig is, is er ook geen uitstoot. De dood is een emotioneel moment en hoe mooi is het dan dat zo’n treurig moment juist een positieve lading krijgt?

Bijpassend: een speciale urn van paddenstoelen

Wie voor een crematie kiest, kan kiezen voor een bijpassende urn. In deze urn zit een boompje in de deksel. Wanneer u de urn in de grond begraaft, helpen de paddenstoelen en de as het boompje te groeien. Uiteindelijk ontstaat er dan een reïncarnatie van mens naar boom. Met een boom heeft u een blijvende herinnering aan de dierbare.

Natuurlijk kunt u de de urn ook op de schouw zetten. De urn is geschikt om te beschilderen met biologische verf. Zo kunt u de urn dus nog verder personaliseren. Het schilderen zelf kan bovendien therapeutisch werken om het verlies te verwerken.

paddenstoelen doodskist
bijzondere doodskist

Veelgestelde vragen

Wat kost een doodskist van paddenstoelen?

De paddenstoelenkist kost 1495 euro. Dat is te vergelijken met de prijs van een traditionele, luxe mahoniekist. 

Wat is mycelium?

Mycelium is een netwerk van schimmeldraden. Ze groeien vaak onder de grond. De paddenstoelen zijn in staat om compost te maken van de kist en van het lichaam erin. Deze compost is goed voor de biodiversiteit van de bodem.

Waarom kiezen voor een doodskist van paddenstoelen?

Een doodskist van paddenstoelen draagt bij aan het milieu. Het composteert en voedt de bodem. Bovendien is het sneller vergaan dan een traditionele kist. Na de dood doet u op deze manier nog iets goeds voor de wereld om u heen.

Wie heeft de Living Cocoon bedacht?

Bob Hendrikx is de bedenker van de Living Cocoon. Hij was de eerste die een doodskist van paddenstoelen bedacht. In 45 dagen wordt de kist één met de natuur. Zijn gedachtegang is: ‘Waarom moet een doodskist de aarde vervuilen, in plaats van een bron te worden van nieuw leven?’ Uit die gedachtegang ontstond de eerste levende doodskist: de Living Cocoon.

Hoeveel mensen laten zich begraven in een levende doodskist?

Per jaar worden ongeveer 100 mensen begraven in een levende doodskist. De verwachting is dat dit er in 2025 10.000 zullen zijn. De bedenker van de levende doodskist wil namelijk ook uitbreiden naar Amerika.

✓ Scherpe prijzen

Een gemiddelde uitvaart kost al snel 7.500 euro. Regelt u een uitvaart via Uitvaartland.nl dan bent u duizenden euro’s goedkoper uit en krijgt u dezelfde kwaliteit. We bieden hoogwaardige uitvaartdiensten en producten tegen scherpe tarieven.

✓ 24/7 bereikbaar

We begrijpen dat families op ons vertrouwen tijdens moeilijke tijden. Daarom bieden we 24/7 telefonische ondersteuning en begeleiding via tel:072-7100093. Ons team staat altijd klaar om te helpen en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

✓ Snelle gratis levering

Bij Uitvaartland.nl begrijpen we het belang van gratis verzending en snelheid tijdens een uitvaart. We zorgen ervoor dat alles volgens planning verloopt en dat alle producten en diensten op tijd worden geleverd. 

Filters