Toont alle 12 resultatenGesorteerd op populariteit
Wilt u één worden met de natuur? En wilt u iets goeds doen voor de mensen die u achterlaat? Dan is kiezen voor een organische doodskist een goede optie. Een organische doodskist is een duurzaam alternatief voor een gewone doodskist. Het wordt gemaakt van natuurvriendelijke materialen. Zo verrijkt u de aarde. Ook na uw leven.
Een organische doodskist is een kist gemaakt van schimmeldraden. Reguliere doodskisten bestaan uit onder meer hout, spaanplaat, verf, lijm en schroeven. Daarvoor moet een boom gekapt worden. Wanneer de doodskist in de grond vergaat, blijft een vervuilde aarde achter. Wie graag ook na het overlijden iets goeds wil doen voor zijn nabestaanden, kiest voor een natuurlijke doodskist. Deze doodskist wordt geheel gemaakt van afbreekbare materialen.
Oorspronkelijk werd de organische doodskist bedacht als studieproject, maar nu is er steeds meer vraag naar.
Het belangrijkste materiaal van een natuurlijke doodskist is mycelium. Dit is een soort netwerk van schimmeldraden, waaruit paddenstoelen groeien. Door water toe te voegen, groeien de schimmels. Ze bundelen zich dan met andere natuurlijke materialen, zoals houtsnippers.
Het resultaat is een lichte, maar stevige kist. Het gewicht van de persoon in de kist speelt nauwelijks een rol. Mensen tot 200 kilo kunnen erin worden begraven. Mycelium heeft als voordeel dat het de bodem verbetert. Dat maakt de aarde vruchtbaarder.
Daarnaast kunt u kiezen voor een keur aan andere materialen, zoals bamboe, wilgenteen, bananenblad, pandanus of rotan. Net als bij een gewone doodskist bepaalt u het materiaal helemaal zelf.
Met de keuze voor een ecologische grafkist laat u een betere aarde achter voor de mensen na u. Als de doodskist is vergaan, kan er op de plek waar de kist lag, een boom groeien. De wortels staan dan in verbinding met het mycelium. Eigenlijk is er geen mooiere manier om iemand te herinneren.
Bij een reguliere doodskist vinden grafruimers jaren na gebruik nog gecomposteerde lichaamsdelen. Het kan wel tien jaar duren voordat een lichaam is vergaan. Maar bij een mycelium kist gaan de organismen samenwerken. Dat is goed voor het milieu en maakt het werk van de grafwerkers lichter.
Een duurzame uitvaartkist is een perfecte keus, die past bij het klimaat in Nederland. Een organische doodskist kan namelijk heel goed tegen vochtigheid, omdat het dan snel composteert. In een warm land zou dat een stuk langzamer gaan. Het organisme werkt bij een bepaalde vochtigheid en temperatuur. In de woestijn zou een duurzame doodskist veel langzamer afbreken.
Ons eigen klimaat gaat dus hand in hand met een duurzame uitvaartkist. Het zal niet lang meer duren voordat een dergelijke kist standaard in de verkoopboeken voor doodskisten komt te staan. Bij Uitvaartland hoeft u niet tot dat moment te wachten. Wij kunnen nu al een biologisch afbreekbare doodskist leveren.
Een biologische doodskist hoeft helemaal niet saai te zijn. Bij de gewone doodskist kunt u tegenwoordig kiezen uit verschillende kleuren, verschillende soorten hout en afgewerkte handvatten. Toegegeven: een biologische doodskist kent deze mogelijkheden nog niet. Maar de ontwikkeling gaat zo snel, dat de mogelijkheid om kleur toe te voegen in het verschiet ligt. Dat zou kunnen werken met natuurlijke pigmenten.
Daarnaast heeft een biologische doodskist het voordeel dat eventueel paddenstoelen mee kunnen groeien. Alsof er een boeket uit de kist groeit. Een biologisch afbreekbare doodskist is voor veel mensen dan ook steeds vaker een ideale keuze.
Mycelium zijn schimmeldraden. Nadat de organische doodskist is vergaan, kunnen er paddenstoelen groeien uit de kist. Daardoor lijkt het alsof er een boeket uit de kist is gekomen.
Een duurzame doodskist kost tussen de 1.000 en 1.300 euro. Dat is hoger dan de prijs van veel reguliere doodskisten, maar een stuk beter voor het milieu.
De meeste doodskisten gaan, inclusief lichaam, zo’n tien jaar mee. Daar is een biologische doodskist geen uitzondering op. Wat er gebeurt als de doodskist vergaat, is wat het verschil maakt met een reguliere doodskist.
Als een organische doodskist vergaat, lost het op in de natuur. Het lichaam in de kist smelt zich samen met de natuur, dankzij de organismen van het materiaal. Daardoor wordt de overledene één met de natuur.
Een levende doodskist noemen we ook wel een champignonkist. Dit is een nieuwe kist, gemaakt van mycelium (schimmeldraden). En deze is goed voor de natuur. Omdat de schimmeldraden leven, noemen we dit ‘een levende doodskist’.
Een gemiddelde uitvaart kost al snel 7.500 euro. Regelt u een uitvaart via Uitvaartland.nl dan bent u duizenden euro’s goedkoper uit en krijgt u dezelfde kwaliteit. We bieden hoogwaardige uitvaartdiensten en producten tegen scherpe tarieven.
We begrijpen dat families op ons vertrouwen tijdens moeilijke tijden. Daarom bieden we 24/7 telefonische ondersteuning en begeleiding via tel:072-7100093. Ons team staat altijd klaar om te helpen en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
Bij Uitvaartland.nl begrijpen we het belang van gratis verzending en snelheid tijdens een uitvaart. We zorgen ervoor dat alles volgens planning verloopt en dat alle producten en diensten op tijd worden geleverd.Â
Uitvaartland
De Friese Poort 106
1823 BT Alkmaar
KVK: 70310629
Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring | Cookievoorkeuren aanpassen |Â Disclaimer | Beoordeling door klanten: 4,9 / 5 | 23 reviews