Zoeken

Uitvaart wensenlijst downloaden

Uw eigen uitvaart is vaak niet iets waar u regelmatig bij stilstaat. Mogelijk heeft u toch al eens nagedacht over hoe u uw eigen uitvaart graag vorm wil geven. Een uitvaartwensen lijst is dan een handig formulier om de nabestaanden te navigeren door het proces van het regelen van een uitvaart.

Waarom een uitvaart wensenlijst?

Een uitvaart wensenlijst heeft meerdere voordelen. Zo is het een manier om uw uitvaart vorm te geven, precies zoals u het graag wil. Daarnaast helpt het de nabestaanden met het regelen van de verschillende onderdelen die komen kijken bij een uitvaart. Wanneer u dit op papier heeft gezet, is het duidelijk wat uw wensen zijn en waar de nabestaanden mee aan de slag kunnen gaan. Ook kan deze wensenlijst worden gedeeld met de uitvaartondernemer, wat weer taken uit handen neemt bij de nabestaanden.

Wat staat er op een wensenlijst?

Op een uitvaart wensenlijst staan de verschillende aspecten die geregeld moeten worden voor de uitvaart. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Ā  Ā  het type uitvaart; begrafenis of crematie
  • Ā  Ā  de locatie van de uitvaart
  • Ā  Ā  de muziek die gespeeld wordt tijdens de uitvaart
  • Ā  Ā  uw voorkeur voor een doodskist of lijkwade
  • Ā  Ā  de rouwbloemen
  • Ā  Ā  uw voorkeur voor een open of gesloten kist
  • Ā  Ā  hoe de ceremonie eruitziet en hoe u het afscheid wilt afsluiten

Zo kunt u bijvoorbeeld ook aangeven of u een koffietafel wil organiseren en of u ruimte wil voor sprekers tijdens de ceremonie. Noteer specifieke nummers waarvan u wil dat ze gedraaid worden tijdens de uitvaart. Indien u al een doodskist heeft gekozen kunt u een linkje toevoegen aan het document, zodat uw nabestaanden gemakkelijk de juiste kist vinden. Ook kunt u ter inspiratie fotoā€™s toevoegen van boeketten die u mooi vindt en van kleding die u graag zou dragen. U hoeft niet alles tot in de puntjes uit te schrijven. U kunt ook enige ruimte overlaten voor nabestaanden om zelf een invulling te geven aan onderdelen van de uitvaart.

Deel de wensenlijst uitvaart

Maak het bespreekbaar. De dood is voor velen een gevoelig onderwerp. Toch is het erg praktisch om uw dierbaren op de hoogte te stellen van uw wensen voor uw uitvaart. Iedereen gaat een keer en dan zorgt een uitvaart wensenlijst voor een voorspoedig verloop en een mooie ceremonie. Het is daarom fijn wanneer uw dierbaren weten waar ze uw wensenlijst kunnen vinden.

Veelgestelde vragen

Hoe geef ik mijn uitvaart wensenlijst vorm?

De wensenlijst heeft praktische voordelen. Maak de lijst daarom zo duidelijk mogelijk. Voeg linkjes toe naar een kist, bloemstukken en andere voorbeelden die als inspiratie kunnen dienen voor uw nabestaanden. Een mooie toevoeging kan zijn om een lieve boodschap te schrijven voor uw dierbaren, als afsluiting van de wensenlijst.

Met wie deel ik mijn uitvaart wensenlijst?

U kunt de uitvaart wensenlijst delen met uw dierbaren. Zij kunnen deze dan bij uw overlijden oppakken om uw uitvaart in elkaar te zetten. Ook kunt u uw wensenlijst delen met een notaris of uitvaartondernemer. U kunt de online ingevulde wensenlijst gemakkelijk doormailen of op een USB-stick zetten.

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiƫle stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.

Andere berichten

Thuis opbaren regels
Thuis opbaren wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. De familie krijgt de optie voor een afscheid in de vertrouwde omgeving. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels. Deze regels zijn belangrijk om te zorgen dat u en uw nabestaanden gezond blijven.
Assieraad pilaar met 3 steentjes
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
Opgebaard lichaam
Wat is een opgebaard lichaam en op welke manieren gebeurd dit? Het opbaren is in veel culturen erg belangrijk. Hierbij wordt het lichaam van een overledene voorbereid voor de nabestaanden. Het lichaam wordt na de verzorging in een bed, een open of gesloten doodskist of op een opbaarplank gelegd. Uitvaartverzorgers voeren de opbaring van een overledene uit.
Filters