Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Thuis opbaren regels

Thuis opbaren wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. De familie krijgt de optie voor een afscheid in de vertrouwde omgeving. Het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels. Deze regels zijn belangrijk om te zorgen dat u en uw nabestaanden gezond blijven.Ā 

Wat is thuis opbaren

Thuis opbaren betekent dat het lichaam van de overledene thuis wordt gehouden. Dit in plaats van in een mortuarium of uitvaartcentrum. Dit kan voor een paar uur, maar ook voor meerdere dagen. Dit hangt af van de voorkeuren van de familie en bijkomende omstandigheden. Lees hier meer over een opgebaard lichaam.

Thuis opbaren regels

Bij thuis opbaren moet u zich houden aan wettelijke regels en voorschriften. Deze regels verschillen per land en per regio. Wij zetten enkele regels voor u op een rij:Ā 

  • Melding van overlijden
    Het overlijden moet u binnen 24 uur melden bij de burgerlijke stand.Ā 
  • Verklaring van overlijden
    Een arts moet het overlijden officieel vaststellen. Ook moet hij of zij een overlijdensverklaring afgeven. U mag het lichaam anders niet verplaatsen.
  • Bewaartijd
    In Nederland bijvoorbeeld moet de uitvaart binnen zes werkdagen na het overlijden zijn voltrokken.Ā 
  • Gezondheid en veiligheid
    Naast wettelijke regels zijn er ook thuis opbaren regels op het gebied van gezondheid en veiligheid. Deze moeten de nabestaanden beschermen. Ook zorgen zeĀ  voor een respectvolle en hygiĆ«nische omgeving:
  • Koeling
    Het is belangrijk om het lichaam goed te koelen om ontbinding te vertragen. Dit kan gedaan worden met behulp van speciale koelplaten. Ook kan een mobiele koeling worden gebruikt.
  • HygiĆ«ne
    De ruimte waarin het lichaam zich bevindt moet goed schoon te houden zijn. Ook moet deze regelmatig geventileerd worden. Dit helpt om eventuele geuren te beperken en de omgeving gezond te houden.Ā 
  • Beperking van toegang
    Beperk het aantal personen dat toegang heeft tot de ruimte. Dit vermindert het risico op besmetting en zorgt voor een rustige omgeving.

Voorbereidingen voor thuisopbaring

Om te zorgen voor thuisopbaring, zijn er verschillende voorbereidingen nodig. Wij vertellen u welke voorbereidingen u moet treffen:

  • Kies een ruimte
    Kies een geschikte ruimte in huis. Ga bij voorkeur voor een koel en goed geventileerd gebied. De kamer moet groot genoeg zijn om bezoekers comfortabel te ontvangen.
  • Contact met uitvaartonderneming
    Hoewel thuis opbaren veel zelf geregeld kan worden, is het raadzaam om contact op te nemen met een uitvaartonderneming. Zij kunnen voorzien in benodigde materialen. Denk aan een koelplaat, lijkwade en andere benodigdheden.Ā 
  • Emotionele voorbereiding
    Het thuis opbaren van een dierbare kan emotioneel zwaar zijn. Het is belangrijk om hier als familie over te praten en steun bij elkaar te vinden.

Voordelen van thuis opbaren

Er zijn verschillende redenen waarom families kiezen voor thuis opbaren. Denk aan redenen zoals:

  • Persoonlijk en intiem
    Thuis opbaren biedt een intieme setting waarin families op hun eigen manier en in hun eigen tempo afscheid kunnen nemen.
  • Meer tijd
    Het geeft de nabestaanden meer tijd om bij de overledene te zijn. Dit kan enorm helpen bij het rouwproces.
  • Kostenbesparend
    Thuis opbaren kan ook financieel voordelig zijn omdat sommige kosten voor een uitvaartcentrum worden vermeden.

Nadelen van thuis opbaren

Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook enkele nadelen en uitdagingen aan thuis opbaren. Het brengt de volgende uitdagingen met zich mee:

  • Logistieke uitdagingen
    Het regelen van alle benodigde materialen en het voorbereiden van een geschikte ruimte kan stressvol zijn.
  • Emotionele belastbaarheid
    Voor sommige mensen kan het emotioneel belastend zijn om een overledene thuis te hebben.
  • Gezondheidsrisicoā€™s
    Zonder de juiste maatregelen zijn er belangrijke gezondheidsrisicoā€™s. Vooral als de koeling niet goed werkt.Ā 

Praktische tips voor thuisopbaring

Wij hebben enkele praktische tips voor een thuisopbaring voor u op een rij gezet:Ā 

  • Gebruik bloemen en geurverspreiders
    Rouwbloemen kunnen helpen bij het maskeren van eventuele geuren. Zorg ervoor dat deze regelmatig worden ververst.
  • Hulpmiddelen
    Maak gebruik van hulpmiddelen zoals handschoenen en desinfectiemiddelen. Zo houdt u alles hygiĆ«nisch.Ā 
  • Professionele ondersteuning
    Overweeg om een professional in te schakelen voor bepaalde taken, zoals het verzorgen van het lichaam en het opmaken van de overledene.

Tot slot

Thuis opbaren heeft u de optie om in een intieme sfeer afscheid te nemen. Met de juiste voorbereidingen, kunt u ervoor zorgen dat dit respectvol en hygiĆ«nisch verloopt. Het is een bijzondere manier om afscheid te nemen. Een thuisopbaring kan dan ook veel troost bieden.Ā 

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiƫle stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
Thuis opbaren regels

Andere berichten

Crematie met of zonder kist
Een crematie met of zonder kist kiezen? Wanneer u afscheid neemt van een dierbare, is dit een persoonlijke en emotionele aangelegenheid. U moet keuzes maken die best lastig zijn. Een van de keuzes die u als nabestaande heeft, is of de overledene wordt gecremeerd met of zonder doodskist. Dit geldt ook voor begraven.
Begrafenis mand
Een begrafenis mand kiezen als alternatief voor een kist? Wanneer u een laatste rustplaats moet vinden voor uw dierbare, is dat een lastige keuze. Steeds vaker zoeken mensen naar een duurzame en milieuvriendelijke optie. Een begrafenis mand biedt een respectvolle manier om afscheid te nemen. En dat terwijl er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een wilgenmand voor de uitvaart is. Ook leest u meer over de voordelen hiervan.
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat? Misschien heeft u al enkele woorden in uw hoofd. Het kan ook zijn dat u dit moeilijk vind. Begrafenissen zijn emotioneel en verdrietig. Woorden schieten vaak tekort. Toch kunnen de juiste woorden een rouwende enorm veel troost bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag 'wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?ā€™ Ook de vragen ā€˜wanneer zeg je gecondoleerd?ā€™ en ā€˜wat zeggen tegen iemand die rouwt?ā€™ komen aan bod.
Filters