Zoeken

Opgebaard lichaam

Wat is een opgebaard lichaam en op welke manieren gebeurd dit? Het opbaren is in veel culturen erg belangrijk. Hierbij wordt het lichaam van een overledene voorbereid voor de nabestaanden. Het lichaam wordt na de verzorging in een bed, een open of gesloten doodskist of op een opbaarplank gelegd. Uitvaartverzorgers voeren de opbaring van een overledene uit.

Wat is opbaren?

Opbaren is het proces waarbij het lichaam van een overledene wordt voorbereid en tentoongesteld. Zo kunnen de nabestaanden waardig afscheid nemen. Het woord ā€˜opbarenā€™ komt van het woord ā€˜barenā€™, Dit betekent ā€˜tentoongesteld wordenā€™. Een opgebaard lichaam is klaargemaakt om tentoongesteld te worden.

De betekenis van opbaren

Het opbaren van een overledene is een belangrijk deel van het rouwproces. Het geeft nabestaanden de gelegenheid om afscheid te nemen. Ook kunnen ze het verlies beter verwerken. Het echt zien van de overledene helpt vaak bij de realisatie van het verlies. Dit is een belangrijke stap in het rouwproces. Ook biedt het een moment van bezinning. Het is een kans om herinneringen te delen met andere nabestaanden.

Manieren van opbaren

Een opbaring kan op verschillende manieren. Vaak hangt dit samen met de wensen van de overledene en de nabestaanden. Ook culturele tradities en religieuze rituelen zijn hierop van invloed.Ā 

  • Traditioneel opbaren in een uitvaartcentrum
    Dit is de meest gebruikelijke manier. Het lichaam wordt gebalsemd om ontbinding te vertragen. Hierdoor blijft het langer toonbaar. Dit is minder emotioneel belastend voor nabestaanden. Het opgebaarde lichaam wordt vervolgens in een kist geplaatst. Dit is vaak in een daarvoor bestemde ruimte. Hier kunnen bezoekers in rust afscheid nemen van hun dierbare.Ā 
  • Thuis opbaren
    Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun geliefden thuis op te baren. Zo kan er intiem en persoonlijk afscheid worden genomen. Het lichaam wordt opgebaard op een bed, kist of op een speciale opbaarplank. Lees hier alle regels van thuis opbaren.
  • Koelruimte opbaring
    Soms wordt het lichaam in een koelruimte bewaard. Dit om ontbinding te vertragen. Dit kan zowel in een uitvaartcentrum als thuis met behulp van mobiele koelapparatuur. Dit is vaak te huren via een uitvaartcentrum.Ā 

Ā 

Voorbereiding van het lichaam

De voorbereiding van een opgebaard lichaam kan volgens verschillende stappen gebeuren. Dit hangt af van de wensen van de familie. Zo gebeurt de opbaring middels de volgende stappen:

  • Balsemen
    Deze praktijk wordt in veel landen gebruikt. Het balsemen houdt in dat bloed wordt vervangen door een conserverende vloeistof. Dit helpt om het lichaam toonbaar te houden en vertraagt ontbinding.
  • Verzorging en kleding
    Het lichaam wordt geheel verzorgd en aangekleed. Dit gebeurt volgens de wensen van de overledene en de familie. De overledene kan gekleed worden in dagelijkse kleding, maar ook in formele kleding.Ā 
  • Make-up
    Vaak wordt make-up aangebracht om het lichaam een natuurlijker uiterlijk te geven. Ook zorgt het dat tekenen van de dood minder te zien zijn. Zo kunnen nabestaanden makkelijker afscheid nemen.Ā 

Wat moet u nog meer weten over opbaren van een lichaam

  • Thuis opbaren wordt steeds populairder. Dit omdat het vrij persoonlijk en intiem is. Ook is het vaak goedkoper.Ā 
  • Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale wet- en regelgeving over thuis opbaren. Soms is er zelfs een vergunning nodig. Ook moet er soms een melding bij de autoriteiten worden gedaan.Ā 
  • Zonder de koeling die een uitvaartcentrum kan bieden, kan ontbinding sneller optreden. Het gebruik van mobiele koelapparatuur of droogijs kan dit proces vertragen.
  • Hoewel thuis opbaren een persoonlijke keuze is, kan de hulp van een uitvaartondernemer nuttig zijn. Dit om het proces soepel te laten verlopen. Zij kunnen advies uitbrengen om het lichaam in een zo goed mogelijke staat te behouden.Ā 

De psychologische impact van opbaren

Het zien van een opgebaard persoon kan een sterke emotionele impact hebben. Voor sommigen biedt het troost en sluiting. Voor anderen kan het moeilijk of traumatisch zijn om de overledene te zien. Het is belangrijk dat nabestaanden goed nadenken over of ze naar de opbaring willen kijken.

Tot slot

Het opbaren van een lichaam komt in verschillende culturen en religies voor. Het biedt u de kans om afscheid te nemen en het verlies te verwerken. Door u in te lezen in de verschillende manieren hiervoor kunt u een weloverwogen beslissing maken die het beste bij uw wensen past.Ā 

Geschreven door:

Foto van Femke Koning

Femke Koning

Femke Koning is een bevlogen schrijver met meer dan 10 jaar ervaring. Met een vlotte pen zorgt ze ervoor dat lastige onderwerpen makkelijk te lezen zijn. Van persoonlijke verhalen tot diepgaande interviews en inhoudelijke financiƫle stukken. Haar artikelen inspireren, informeren en zetten aan tot nadenken.
Opgebaard lichaam

Andere berichten

lijkkist kopen
Het verlies van een dierbare is een nare ervaring. In deze periode spelen er veel emoties. Een tijd waarin we troost zoeken in de herinneringen aan de overledene. Herinneringen spelen een grote rol in het rouwproces.
financiele nazorg na overlijden
Het verlies van een dierbare is een nare ervaring. In deze periode spelen er veel emoties. Een tijd waarin we troost zoeken in de herinneringen aan de overledene. Herinneringen spelen een grote rol in het rouwproces.
Gedichten bij zelfdoding
Een ā€˜bedankt voor de condoleanceā€™ sturen is een mooie manier om familie, vrienden en kennissen te bedanken voor hun medeleven en aanwezigheid tijdens een condoleance. Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende dingen die iemand mee kan maken. In deze moeilijke tijd is het hartverwarmend om steun te krijgen van familie, vrienden en kennissen.
Filters