Zoeken

Is overlijden in het buitenland gedekt door de zorgverzekering 2025?

Het verliezen van een dierbare is altijd een ingrijpende gebeurtenis, maar wanneer iemand in het buitenland overlijdt, kan de situatie nog ingewikkelder worden. Naast het verdriet komt er veel regelwerk bij kijken. EĆ©n van de belangrijkste vragen die vaak gesteld wordt, is of de zorgverzekering de kosten dekt wanneer iemand in het buitenland overlijdt. In dit artikel leggen we uit wat de zorgverzekering dekt, waar je op moet letten en hoe je je het beste kunt voorbereiden als je vaak naar het buitenland reist.

Basisverzekering en dekking in het buitenland

De Nederlandse zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering en optionele aanvullende verzekeringen. De basisverzekering biedt een minimale dekking die verplicht is voor iedere inwoner van Nederland. Wat betreft zorg in het buitenland, biedt de basisverzekering een vergoeding voor spoedeisende medische hulp tot maximaal het Nederlandse tarief. Echter, de kosten van een repatriƫring of overlijden vallen hier niet standaard onder.

Als iemand overlijdt in het buitenland, komen er vaak diverse kosten kijken, zoals:

  • Het vervoer van het lichaam terug naar Nederland (repatriĆ«ring)
  • Kosten voor het opbaren in het buitenland
  • Formaliteiten en documentatie in het buitenland

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze kosten meestal niet worden gedekt door de basisverzekering. Daarom is het goed om te kijken naar aanvullende opties.

Aanvullende zorgverzekering voor dekking bij overlijden in het buitenland

Voor een betere dekking bij overlijden in het buitenland kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekeringen kunnen extra dekking bieden voor kosten die niet onder de basisverzekering vallen, zoals repatriƫring. Echter, niet alle aanvullende verzekeringen bieden dezelfde dekking. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en polis van je verzekering.

Bijvoorbeeld, sommige aanvullende verzekeringen bieden een volledige vergoeding voor de repatriƫring van het lichaam naar Nederland, terwijl andere verzekeringen slechts een deel vergoeden. Het is verstandig om bij het kiezen van een verzekering specifiek te informeren naar de dekking voor overlijden in het buitenland.

Reisverzekering als alternatief

Naast de zorgverzekering kan een reisverzekering ook dekking bieden bij overlijden in het buitenland. Een goede reisverzekering bevat vaak een uitgebreide dekking voor onverwachte situaties, waaronder medische kosten en repatriƫring. De meeste doorlopende reisverzekeringen bieden standaard dekking voor repatriƫring van het lichaam in geval van overlijden, maar ook hier geldt dat het verstandig is om de polisvoorwaarden goed door te nemen.

Reisverzekeringen kunnen een goede aanvulling zijn voor mensen die regelmatig naar het buitenland reizen, vooral als je zeker wilt zijn dat de kosten voor repatriƫring gedekt zijn.

Verzekeringen vergelijken

Het vergelijken van zorg- en reisverzekeringen kan veel inzicht bieden in wat er precies gedekt is en waar je op moet letten. Je zorgverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je zeker weet dat je de juiste dekking hebt. Denk hierbij aan het soort dekking, maximale vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Sommige verzekeraars bieden bijvoorbeeld geen dekking voor repatriƫring als het overlijden het gevolg is van deelname aan risicovolle activiteiten zoals extreme sporten.

Een andere belangrijke factor om op te letten is de maximale vergoeding die wordt uitgekeerd voor repatriƫring. Er kunnen namelijk aanzienlijke verschillen zijn tussen verzekeringen wat betreft de hoogte van de uitkering. Zorg ervoor dat je kiest voor een verzekering die past bij jouw persoonlijke wensen en situatie.

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Als je te maken krijgt met het overlijden van een dierbare in het buitenland, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de alarmcentrale van de reis- of zorgverzekeraar. Zij kunnen vaak ondersteuning bieden bij het regelen van repatriƫring en zorgen voor contact met de lokale autoriteiten.

Daarnaast is het belangrijk om de lokale ambassade of het consulaat op de hoogte te stellen van het overlijden. Zij kunnen helpen met praktische zaken, zoals het verkrijgen van de nodige documenten om het lichaam naar Nederland te vervoeren.

Tips voor goede voorbereiding

Hoewel niemand graag nadenkt over een dergelijk scenario, is het verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Een paar tips:

  1. Controleer je polisvoorwaarden: Kijk naar wat er precies gedekt is door je zorg- en reisverzekering, vooral als je veel reist.
  2. Overweeg een aanvullende verzekering: Als je basisverzekering geen dekking biedt voor repatriƫring, kun je overwegen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
  3. Sla belangrijke telefoonnummers op: Zorg ervoor dat je de alarmnummers van je verzekeraar en lokale autoriteiten bij de hand hebt als je op reis bent.

Conclusie

Overlijden in het buitenland is een situatie waar je liever niet aan denkt, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. De basisverzekering biedt meestal geen dekking voor repatriƫring, waardoor aanvullende verzekeringen of een reisverzekering noodzakelijk kunnen zijn. Vergelijk daarom verschillende opties en zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de dekking van je verzekering, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Geschreven door:

Foto van Leon Schouten

Leon Schouten

Leon Schouten is de drijvende kracht achter Uitvaartland. Hij wil dat iedereen een waardig afscheid kan regelen zonder financiƫle zorgen. Hij vindt dat een uitvaart duizenden euro's goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit.
Overlijden in het buitenland en de zorgverzekering 2025

Andere berichten

Frans Duijts foto
Denk je aan Frans Duijts, dan denk je aan de zanger. Maar naast zanger is hij ook een familieman, trotse vader en rasondernemer. Ze noemen hem vaak vrolijke Frans, maar achter zijn vrolijke voorkomen schuilt ook verdriet. We spraken hem in een openhartig interview over de dood.
Crematie met of zonder kist
Een crematie met of zonder kist kiezen? Wanneer u afscheid neemt van een dierbare, is dit een persoonlijke en emotionele aangelegenheid. U moet keuzes maken die best lastig zijn. Een van de keuzes die u als nabestaande heeft, is of de overledene wordt gecremeerd met of zonder doodskist. Dit geldt ook voor begraven.
Een dierbare missen met kerst
Een overleden iemand missen is normaal al moeilijk genoeg. Maar een overleden iemand missen met kerst voelt vaak nog zwaarder. Hoe gaat u hiermee om en hoe kunt u iemand die rouwt een hart onder de riem steken tijdens de kerstdagen?
Filters