Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

Crematie met of zonder kist

Een crematie met of zonder kist kiezen? Wanneer u afscheid neemt van een dierbare, is dit een persoonlijke en emotionele aangelegenheid. U moet keuzes maken die best lastig zijn. Een van de keuzes die u als nabestaande heeft, is of de overledene wordt gecremeerd met of zonder doodskist. Dit geldt ook voor begraven.

Hoewel er traditioneel vaak een kist wordt gebruikt, kiezen steeds meer mensen voor alternatieven. Deze alternatieven passen bij hun persoonlijke of religieuze overtuigingen. Ook ecologische overtuigingen spelen een steeds grotere rol. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die er zijn rondom een crematie met of zonder kist.

Crematie met kist als traditionele keuze

Traditioneel gezien vindt de crematie van een overledene plaats in een kist. Dit wordt gedaan vanuit verschillende overwegingen. Zo is het hygiƫnisch en praktisch. Een kist biedt ook een respectvolle manier om het lichaam te vervoeren en op te baren. Het zorgt ervoor dat de hygiƫne gehandhaafd wordt en maakt het vervoer makkelijker. Ook beschermt de kist het lichaam tijdens de crematie.

Veel crematoria hebben speciale regels voor het type kist dat gebruikt wordt. Een kist moet vaak aan diverse milieunormen voldoen. Zo mag het geen metalen onderdelen of schadelijke lakken bevatten. Deze kunnen namelijk afgegeven worden tijdens de crematie. Alle uitvaartkisten op onze website zijn LVC goedgekeurd en kunnen dus gebruikt worden bij crematies.Ā 

Alternatief voor een kist

Een opbaarplank is een alternatief voor een uitvaartkist. De overledene wordt dan op een prachtige plank gelegd en meestal gaat dit in combinatie met een lijkwade. Hierbij wordt het lichaam in een doek gewikkeld. Een lijkwade wordt gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Dit zijn natuurlijke materialen zoals wol en katoen. Ook linnen wordt veel gebruikt. Deze optie is erg milieuvriendelijk. Ook biedt het de optie voor een heel persoonlijk afscheid.

Begraven zonder kist

Het is minder gebruikelijk, maar sommige mensen kiezen voor cremeren zonder kist. Dit om verschillende redenen. Denk aan milieubewustzijn, religieuze overtuigingen of persoonlijke voorkeuren. In Nederland mag een crematie zonder kist plaatsvinden. Toch zijn hier bepaalde voorwaarden aan verbonden.

Regels cremeren zonder kist

Volgens de Nederlandse wetgeving is cremeren zonder kist toegestaan. Wel zijn er een aantal richtlijnen hiervoor. Het lichaam moet worden bedekt in een wade. Deze lijkwade moet aan enkele criteria voldoen, zodat de crematie veilig en respectvol verloopt. Ieder crematorium kan hier eigen regels voor hebben. Informeer daarom vooraf goed naar de eisen en opties die er zijn.

Religieuze en culturele overwegingen

Religieuze en culturele overwegingen worden vaak meegenomen bij het kiezen voor een crematie met of zonder kist. Cremeren zonder kist wordt in sommige culturen en religies gedaan. Bij de hindoes wordt het lichaam op een brandstapel gecremeerd zonder kist. In Nederland wordt dit vaak aangepast aan de lokale religies.

Er zijn ook religies die de voorkeur geven aan begraven. Dit zijn de Islam en het Jodendom. Als er toch voor crematie gekozen wordt, kan dit gepaard gaan met bepaalde rituelen.

Milieuvriendelijke overwegingen

Een groeiend aantal mensen overweegt milieuvriendelijke opties voor hun afscheid. Crematie zonder kist kan gezien worden als een milieuvriendelijker alternatief. Dit komt doordat gebruik van materialen en het energieverbruik verminderd wordt. Lijkwades van natuurlijke materialen hebben een lagere ecologische voetafdruk dan traditionele kisten.Ā  Vooral als deze kisten bewerkt zijn met chemicaliĆ«n of lakken die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Daarnaast zijn er innovaties zoals resomeren nog minder milieubelastend. Hoewel resomeren momenteel nog niet op grote schaal beschikbaar is, laat het wel zien dat de uitvaartbranche ook denkt aan duurzaamheid.

Persoonlijke en emotionele overwegingen

De keuze voor crematie met of zonder kist kan sterk beĆÆnvloed worden door persoonlijke en emotionele overwegingen. Sommige mensen voelen zich meer op hun gemak bij de gedachte van een traditionele kist. Deze biedt een zeker afscheiding en bescherming. Anderen geven de voorkeur aan een lijkwade. Deze heeft een meer directe verbinding met de natuur.

Gesprekken met familie, vrienden en uitvaartverzorgers kunnen helpen de wensen van de overledene en nabestaanden duidelijk te krijgen. Maak altijd een weloverwogen keuze die past bij de waarden en overtuigingen van alle betrokkenen.

Tot slot

Een crematie met of zonder kist is een persoonlijke keuze. Hierbij komen verschillende overwegingen kijken. Terwijl de crematie met kist nog steeds de meest gekozen optie is, groeit de interesse naar alternatieven. Denk aan lijkwades en andere milieuvriendelijke opties. Door goed geĆÆnformeerd te zijn over alle opties en eisen, kunt u de juiste beslissing maken.Ā 

Geschreven door:

Foto van Leon Schouten

Leon Schouten

Leon Schouten is de drijvende kracht achter Uitvaartland. Hij wil dat iedereen een waardig afscheid kan regelen zonder financiƫle zorgen. Hij vindt dat een uitvaart duizenden euro's goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit.
Crematie met of zonder kist

Andere berichten

Begrafenis mand
Een begrafenis mand kiezen als alternatief voor een kist? Wanneer u een laatste rustplaats moet vinden voor uw dierbare, is dat een lastige keuze. Steeds vaker zoeken mensen naar een duurzame en milieuvriendelijke optie. Een begrafenis mand biedt een respectvolle manier om afscheid te nemen. En dat terwijl er gebruik wordt gemaakt van milieuvriendelijke materialen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een wilgenmand voor de uitvaart is. Ook leest u meer over de voordelen hiervan.
As van de overledene in huis
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
1 bloem meenemen naar begrafenis
Bloemen tijdens een uitvaart zijn van grote betekenis en geven een afscheid kleur. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van een bloemenband om de kist. Hier kan iedere bezoeker van de uitvaart dan 1 bloem in steken. Maar welke bloem is nu geschikt voor een begrafenis of crematie?
Filters