Zoeken

Autoverzekering stopzetten na overlijden, hoe werkt dat?

Wanneer een naaste overlijdt, komt er veel op je af. In alle drukte is het stopzetten van de autoverzekering van de overledene meestal niet het eerste waar je aan denkt. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de autoverzekering blijft tot vijf weken na het overlijden geldig. Dat geeft je voldoende gelegenheid om te bedenken wat je met de auto doet. Denk hierbij aan verkopen, de auto op je eigen naam of die van een andere nabestaande zetten. Ook het schorsen van de auto is een mogelijkheid, bijvoorbeeld als je de auto niet binnen vijf weken verkoopt.

Denk er wel altijd aan dat je tot het moment van overschrijven wel de gebruikelijke verzekeringspremie en motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) verschuldigd bent. Deze verplichtingen vervallen namelijk pas wanneer je de auto op een andere naam overschrijft of de auto schorst.

Overschrijven van een auto na overlijden

De meeste mensen die te maken krijgen met een auto van een overledene, kiezen ervoor om de auto te verkopen of op naam van een familielid te zetten. Heb je een koper of een andere persoon die de auto van de overledene overneemt? Dan regel je dit gemakkelijk bij een servicepunt van PostNL, een kentekenloket of de RDW. Hiervoor is er altijd een mogelijkheid bij jou in de buurt. Bij het overschrijven krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit is erg belangrijk, omdat je hiermee eenvoudig de autoverzekering van de overledene opzegt.

Autoverzekering stopzetten als je de auto na overlijden erft

Erf je het voertuig automatisch van je partner of ander familielid? Ook dan is het belangrijk om de auto op je eigen naam over te schrijven. Na de overschrijving moet je voor de auto een nieuwe autoverzekering afsluiten. Dit kan meestal gemakkelijk bij de autoverzekering van de overledene, maar je bent hierin verder vrij om zelf de beste optie te kiezen. Tip: vind snel de beste verzekering met deze handige autoverzekeringvergelijker.

De verzekeraar kijkt bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering niet meer naar de gegevens van de overledene, maar maakt een nieuwe berekening op basis van de persoon die de auto erft of overneemt. De premie is afhankelijk van leeftijd, het aantal opgebouwde schadevrije jaren, locatie en hoe lang de nieuwe eigenaar een rijbewijs heeft. Alleen in het geval van het overlijden van een partner is het sinds 2022 wel mogelijk om het aantal schadevrije jaren over te nemen. Wanneer de partner zelf geen auto op zijn of haar naam heeft staan, scheelt dit vaak aanzienlijk op de premie.

Autoverzekering stopzetten na overlijden: schorsen

Het schorsen van de auto van een overledene is mogelijk wanneer je de auto niet binnen vijf weken verkoopt of overschrijft op een andere naam. Tijdens de schorsing betaal je geen motorrijtuigenbelasting, hoeft de auto niet verzekerd te zijn en is de apk-keuring niet verplicht. Dit betekent wel dat de auto gedurende de schorsing tijdelijk niet op de openbare weg mag rijden of staan. Je vraagt een schorsing eenvoudig online of bij een RDW-loket aan.

Rijden in de auto van een overledene?

Veel mensen vragen zich af of zij nog in de auto van een overledene mogen rijden. Dit mag gewoon, zolang de auto verzekerd is. Dus ook in de periode waarin het voertuig nog op naam van de overledene staat. Bij de meeste verzekeraars mag je de verzekering nog vijf weken laten doorlopen. Hierna wordt de verzekering stopgezet en moet je de auto op een andere naam overschrijven of schorsen.

Geschreven door:

Foto van Leon Schouten

Leon Schouten

Leon Schouten is de drijvende kracht achter Uitvaartland. Hij wil dat iedereen een waardig afscheid kan regelen zonder financiƫle zorgen. Hij vindt dat een uitvaart duizenden euro's goedkoper kan voor dezelfde kwaliteit.
autoverzekering stopzetten na overlijden

Andere berichten

Wat gebeurt er met botten na ruimen graf?
Het ruimen van een graf is vaak emotioneel beladen. Het vereist niet alleen respect voor de overledene. Er zijn ook wettelijke en milieutechnische eisen. In dit artikel lees u wat er gebeurt met de botten na het ruimen van een graf. Ook leest u welke regels hiervoor gelden. Verder komt aan bod wat er gebeurt met eventuele sieraden of andere persoonlijke eigendommen.
As van de overledene in huis
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
Assieraad pilaar met 3 steentjes
Het verlies van een dierbare brengt veel verdriet met zich mee. Het verwerken van as in een sieraad is een steeds populairdere manier om een overleden dierbare dichtbij te houden.
Filters