Logo Uitvaartland- zonder payoff
Zoeken

1 bloem meenemen naar begrafenis

Bloemen tijdens een uitvaart zijn van grote betekenis en geven een afscheid kleur. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van een bloemenband om de kist. Hier kan iedere bezoeker van de uitvaart dan 1 bloem in steken. Maar welke bloem is nu geschikt voor een begrafenis of crematie? Wij leggen het hieronder uit.

De symboliek van bloemen bij begrafenissen

Rouwbloemen spelen een grote rol bij begrafenissen en crematies. Ze staan voor kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het leven. Daarnaast kunnen ze troost bieden aan de nabestaanden. Dit doen ze met hun schoonheid en geur. Elke bloem heeft zijn eigen symboliek en betekenis. Het kiezen van de juiste bloem kan een persoonlijke boodschap overbrengen. En dat zonder woorden te gebruiken.

Waarom één bloem mee naar een uitvaart?

U zou u kunnen afvragen waarom iemand zou kiezen om slechts één bloem mee te nemen. Een aantal redenen zijn:

  • Eenvoud en kracht
    Een bloem zegt soms meer dan een heel boeket. Het benadrukt de eenvoud en puurheid van uw gevoelens. Het kan een ingetogen en toch diepgaande manier zijn om uw respect te betuigen. Iets eenvoudigs kan vaak heel veel kracht hebben.
  • Persoonlijke betekenis
    Soms heeft één bepaalde bloem een speciale betekenis. Een betekenis die direct verband houdt met de overledene. Misschien was het zijn/haar favoriete bloem. De bloem kan ook een speciale herinnering voor u hebben.
  • Praktische keuze
    Bij crematies kan één bloem een praktische keuze zijn. Hier is vaak minder ruimte voor grote bloemstukken. Zo kunt u toch deelnemen aan de ceremonie zonder dat het overdreven aanvoelt.

Welke bloemen zijn geschikt om mee te nemen naar een begrafenis?

Wanneer gevraagd wordt om 1 bloem mee te nemen naar een begrafenis, dan zijn onderstaande bloemen hier geschikt voor:

  • Rozen
    De rode roos staat voor liefde en respect. Witte rozen symboliseren puurheid en onschuld. Gele rozen staan voor vriendschap en een nieuw begin.

  • Lelies
    Lelies worden vaak geassocieerd met begrafenissen. Dit geldt vooral voor de witte lelie. Dit komt doordat ze staan voor de zuiverheid van de ziel.

  • Chrysanten
    In veel Europese landen worden chrysanten geassocieerd met de dood. Dit maakt ze een populaire keuze voor begrafenissen.

  • Anjers
    Rode anjers symboliseren bewondering en liefde. Witte anjers staan symbool voor zuiverheid en onschuld.

  • Orchideeën
    Deze elegante bloemen staan vaak symbool voor eeuwige liefde en schoonheid

Bloemen meenemen naar een crematie

Het meenemen van bloemen naar een crematie komt tegenwoordig ook steeds vaker voor. Zo neemt u bloemen mee naar een crematie:

  • Kleine gebaren
    Zoals eerder genoemd, kan één bloem een prachtig en bescheiden gebaar zijn. Hij kan in een bloemenband gestoken worden of perfect bij de urn of de foto van de overledene worden geplaatst.
  • Bloemstukken
    Hoewel grote rouwstukken misschien niet altijd praktisch zijn, zijn kleine bloemstukken of een enkele bloemen ook een mooie toevoeging.
  • Persoonlijke bloemen
    Overweeg bloemen te kiezen die een speciale betekenis hadden voor de overledene. Een dergelijk rouwboeket kan een extra laag van persoonlijke aandacht toevoegen aan je gebaar.

Etiquette bij bloemen voor begrafenissen en crematies

Het is belangrijk om rekening te houden met de etiquette bij het meenemen van bloemen. Dit zijn de richtlijnen:

  • Informeer naar de wensen van de familie
    Soms kan de familie specifieke wensen hebben over bloemen. Ze kunnen ook vragen om in plaats daarvan een donatie te doen aan een goed doel.
  • Kies gepaste bloemen
    Houd rekening met de symboliek van bloemen. Kies iets dat gepast is voor de gelegenheid en respectvol is ten opzichte van de overledene en de nabestaanden. Denk aan bloemen waar de overledene van hield. Of bloemen die de nabestaanden mooi vinden.
  • Timing
    Zorg ervoor dat je bloemen op tijd worden afgeleverd of meegenomen. Zo kunnen ze op de juiste manier worden geplaatst.

Geschreven door:

Foto van Johan Verhofstadt

Johan Verhofstadt

Uitvaartexpert Johan Verhofstadt is al sinds 2014 dé uitvaartondernemer voor geheel Nederland. Hij staat op een ongekunsteld, persoonlijk en altijd respectvolle manier nabestaanden bij. Hij helpt bij het realiseren van een uitvaart volledig naar de persoonlijke wensen van de overledene en rekening houdend met het beschikbare budget.
1 bloem meenemen naar begrafenis

Andere berichten

autoverzekering stopzetten na overlijden
Wanneer een naaste overlijdt, komt er veel op je af. In alle drukte is het stopzetten van de autoverzekering van de overledene meestal niet het eerste waar je aan denkt. Gelukkig hoeft dat ook niet, want de autoverzekering blijft tot vijf weken na het overlijden geldig. Dat geeft je voldoende gelegenheid om te bedenken wat je met de auto doet.
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?
Wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat? Misschien heeft u al enkele woorden in uw hoofd. Het kan ook zijn dat u dit moeilijk vind. Begrafenissen zijn emotioneel en verdrietig. Woorden schieten vaak tekort. Toch kunnen de juiste woorden een rouwende enorm veel troost bieden. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag 'wat zegt u tegen iemand die naar een begrafenis gaat?’ Ook de vragen ‘wanneer zeg je gecondoleerd?’ en ‘wat zeggen tegen iemand die rouwt?’ komen aan bod.
Een dierbare missen met kerst
Een overleden iemand missen is normaal al moeilijk genoeg. Maar een overleden iemand missen met kerst voelt vaak nog zwaarder. Hoe gaat u hiermee om en hoe kunt u iemand die rouwt een hart onder de riem steken tijdens de kerstdagen?
Filters